به گزارش آوای بیستون، منوچهر متکی شامگاه چهارشنبه در نشستی با عنوان «چشم‌انداز سیاست خارجه ایران» که در دانشگاه علوم پزشکی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: آمریکا هیچوقت به سختی شرایطی که الان در آن قرار دارد، نبوده است. وزیر خارجه دولت دهم افزود: اکنون تلاش بر سر این است که حوزه‌های تحریمی مکان‌ها، مراکز […]

به گزارش آوای بیستون، منوچهر متکی شامگاه چهارشنبه در نشستی با عنوان «چشم‌انداز سیاست خارجه ایران» که در دانشگاه علوم پزشکی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: آمریکا هیچوقت به سختی شرایطی که الان در آن قرار دارد، نبوده است.
وزیر خارجه دولت دهم افزود: اکنون تلاش بر سر این است که حوزه‌های تحریمی مکان‌ها، مراکز و شخصیت‌ها به‌واسطه برجام برداشته شود.
وی گفت: در بحث گرفتن تضمین از طرف مقابل هم مذاکرات فشرده‌ای در حال انجام است تا لغو تحریم‌ها تا مدت قابل توجهی اعمال و برقرار شود.
متکی افزود: اکنون سه سال دیگر از دوره ریاست جمهوری آقای بایدن مانده و اگر او نمی‌تواند پایبندی کنگره به توافق را تضمین کند حداقل می‌تواند اجرای توافقات در دولت خود را تضمین بدهد تا توافقات اجرایی و به پیش برود و کشور آثار رفع تحریم را ببیند.
وزیر خارجه دولت دهم بیان کرد: برخی بدبینی‌ها نیز وجود دارد؛ اخیراً کلیپ‌های منتشر شده است اما من بدبین نیستم البته باید حساس بود و دقت کرد اما باید به مذاکره کنندگان اعتماد داشت و از طرفی تصمیم‌ها در سطح کلان اتخاذ شده است.
وی ادامه داد: اگر بخواهیم پاسخ روشن از مذاکرات هسته‌ای کنونی بگیریم باید تأمل کنیم، باید ظرفیت‌های مقدور عملیاتی شدن توافقات را داشته باشیم و تعهد لغو ۳۰۰ مورد اولویت تحریمی را از آمریکا و اتحادیه اروپا بگیریم.
متکی بیان کرد: بایدن مریض است، از طرفی زنگوله ننگ ترک و فرار آمریکا از افغانستان به گردن اوست و از طرفی حزب بایدن در انتخابات میاندوره‌ای کنگره باخت و نتوانست یک کرسی مهم و مورد نیاز را به کرسی‌های دموکرات‌ها در کنگره اضافه کند و حتی ممکن است در انتخابات آتی جمهوری خواهان در مجلس رأی اکثریت را به‌دست بیاورد.
وزیر خارجه دولت دهم گفت: با وجود وضعیتی که آمریکا در مناسبات خود با چین و روسیه و در مناقشه اوکراین دارد، شاید بزرگ‌ترین برد بایدن، همین تعامل و دستیابی توافق با ایران باشد از این رو من می‌گویم به آینده مذاکرات هسته‌ای در آینده نزدیک خوش‌بین هستم.
وی همچنین حفظ استقلال در سیاست خارجی برای کشورهایی که نمی‌خواهند سلطه‌گر و سلطه‌پذیر باشند را بسیار مهم توصیف کرد و گفت: اکنون سیاست خارجی در کشور پایه‌ریزی شد که مهم‌ترین رهاورد امام خمینی (ره) یعنی استقلال بر پیشانی آن درج شده و استقلال، بزرگ‌ترین جهاد برای یک ملت است.
متکی تصریح کرد: حفظ استقلال به این معنی نیست که ما نمی‌خواهیم با دنیا ارتباط داشته باشیم و تاکنون همین سیاست به جز برای ارتباط با رژیم آپارتاید آفریقای جنوبی و رژیم صهیونیستی اتخاذ شده است.
وزیر خارجه دولت دهم، عضویت ایران در پیمان شانگهای را یک موفقیت برای دولت سیزدهم عنوان کرد و گفت: پیش‌تر به بهانه تحت تحریم بودن ایران و مخالفت یک عضو این پیمان یعنی تاجیکستان، مانع پیوستن کشورمان به شانگهای بود اما با سفر رئیس جمهور به تاجیکستان، ما به عضویت این پیمان درآمدیم چرا که دو کشور مهم پیمان یعنی چین و روسیه فهمیدند دولت سیزدهم در پیوستن به پیمان شانگهای جدی است.
وی گفت: در گام بعد، پیشنهاد پیوستن ایران به گروه بریکس متشکل از کشورهای برزیل، آفریقای جنوبی، روسیه، هند و چین را مطرح کرده‌ام؛ با وجود عضویت در دو پیمان شانگهای و بریکس و تعامل کشورها در این دو مجموعه، دیگر هیج نیازی به خارج از این‌ها نخواهیم داشت و دیگر تحریم معنایی پیدا نمی‌کند.
متکی همچنین یمن را بخشی از حلقه تکاملی مقاومت در جهان اسلام دانست و افزود: با مطالعه تاریخ جنبش امل و شبه نظامیان شیعه در لبنان می‌بینیم، الهام بخشی انقلاب اسلامی موجب وحدت شیعیان شد و حزب‌الله و شاخه نظامی آن متولد شد.
وزیر خارجه دولت دهم ادامه داد: مقامات رسمی لبنان اعلام کردند تا پیش از جنگ ۳۳ روزه، این کشور هشت بار مورد تهاجم گسترده رژیم صهیونیستی قرار گرفت اما پس از درخشش حزب‌الله در این نبرد تعیین کننده، تهاجم‌های مکرر این رژیم متوقف شد.
وی گفت: در شرایط کنونی نیز ظهور انصارالله یمن حاصل ارتباطات و اتصالات حزب‌الله در این کشور ضعیف در منطقه است، حزب‌الله هسته‌هایی در جهان ایجاد کرده است که بعدها نتایج آن را خواهیم دید و اکنون مقاومت یمن در برابر سعودی‌ها یکی از آن نتایج است.
متکی همچنین در تشریح وقایع اوکراین نیز گفت: صورت این مسئله دو قسمت شامل اقدامات روسیه و اقدامات بعدی کشورهای غربی است و واکنش غرب تعارض در منطق آن‌ها را به نمایش می‌گذارد.
وزیر خارجه دولت دهم بیان کرد: در حمله عراق به ایران روزها و هفته‌ها طول کشید تا نخستین قطعنامه آن هم بدون درخواست آتش‌بس شکل بگیرد و از طرفی کسی عراق را برای این تجاوز تحریم نکرد و امروز نیز کشوری، آمریکا را برای تهاجم به کشورهای مختلف طی این مدت تحریم نکرده است.
وی با بیان این‌که ما حمله روسیه به اوکراین را تأیید نمی‌کنیم و جنگ را راهکار رفع مشکلات نمی‌دانیم، خاطرنشان کرد: اکنون این حرکت‌های تهاجمی و سلطه‌گرانه گریبان‌گیر خودشان خواهد شد، جوانان آزادی‌خواه حق دارند بپرسند این منطق درست است یا خیر؟