به گزارش خبرنگار آوای بیستون، محمد جواد ظریف معاون راهبردی رئیس جمهور در مراسم رونمایی از سیاستنامهٔ «راهبرد وفاق برای تأمین امنیت ملّی مبتنی بر رویکردی تاریخی به مسائل امنیت ملّی ایران» به عنوان کاری از معاونت راهبردی ریاست جمهوری، ضمن تبریک اعیاد شعبانیه و ایام دهه فجر، گفت: ما در دنیای روایتها زندگی میکنیم. […]
به گزارش خبرنگار آوای بیستون، محمد جواد ظریف معاون راهبردی رئیس جمهور در مراسم رونمایی از سیاستنامهٔ «راهبرد وفاق برای تأمین امنیت ملّی مبتنی بر رویکردی تاریخی به مسائل امنیت ملّی ایران» به عنوان کاری از معاونت راهبردی ریاست جمهوری، ضمن تبریک اعیاد شعبانیه و ایام دهه فجر، گفت: ما در دنیای روایتها زندگی میکنیم. حتی قبل از اینکه ما با مکتب ساده انگاری و یا مکتبهای انتقادی در خصوص زبان گفتگو و تصویر آشنا شویم، اندیشمندان در دهه ۷۰ میلادی در خصوص برداشت و یا سو برداشت تصمیم گیران در حوزه بینالمللی اعلام کردند که آنها بر اساس واقعیت عمل نمیکنند.
وی ادامه داد: آنچه که مبنای تصمیمگیری است، تصویری است که از واقعیت در ذهن داریم و این تصویر متأثر بسیاری از عوامل است، بنابراین تصویر ذهنی ماست که عمل را شکل میدهد.
معاون راهبردی رئیس جمهور با بیان اینکه باید تئوریهای جدید همچون سازهانگاری را متمرکزتر بر تصویر ذهنی ارزیابی کرد، اظهار داشت: از این پس دیپلماسی عمومی در دستور کار وزارتخانهها قرار گرفته است. البته این رشته اولین بار از دهه ۶۰ میلادی وارد مباحث دانشگاهی شد اما این علم از اواخر دهه ۸۰ آمریکا دپارتمان دیپلماسی عمومی در آمریکا شکل گرفت، چرا که پس از پایان جنگ سرد، انسان به عنوان موضوع دیپلماسی مطرح شد.
ظریف بیان کرد: دولتها به نقش افراد در شکلگیری حقوق بینالملل پی بردند و هر چه فرد مؤثرتر شود، تصورات مؤثرتر میشود و هر قدر تصورات مؤثرتر باشد، ارائه و روایتسازی مؤثرتر میشود، بنابراین «قابسازی» و یا «روایتسازی» وارد مباحث روابط بینالملل شد. روایت دیگر روبنا نیست بلکه زیربناست.
ظریف ادامه داد: باید اذعان کرد که روایت اصالت پیدا کرده است. روایت دیگر روبنا نیست، بنابراین به قولی در جنگ روایتها زندگی میکنیم.
وی تاکید کرد: اسرائیلیها به جنگ روایتها خیلی اهمیت داده و به آن پرداختهاند. آنها در روایت خودشان ایران را دشمن معرفی کردند که از این طریق بتوانند با اعراب صلح کنند. آنها در دهه ۹۰ میلادی گفتند ایران یک تهدید جهانی است، یعنی آنکه گفتند، ایران شش ماه تا ساخت بمب هستهای فاصله دارد و به همین دلیل تهدید است.
معاون راهبردی رئیس جمهور اذعان کرد: الان چندین سال از این شش ماههها گذشته است، اما همچنان میگویند ایران تهدید است و وقتی این را میگویند ما خوش خوشانمان میشود، در حالی که او در حال تهدید سازی است و از آن استفاده میکند، لذا اسرائیل میگوید ایران فقط تهدید من نیست بلکه تهدید جهانی است.
ظریف خاطر نشان کرد: اسرائیل از ایران میترسد و به همین دلیل از برجام حمایت نکرد چراکه قاب امنیتی ایران را حفظ میکرد، لذا روایت بسیار اهمیت دارد. امروز رژیم صهیونیستی در حال تولید روایت دیگری است، من که در این سفر منحوس داووس حضور داشتم، این روایت را مشاهده کردم، که یک پایه آن شکست ناپذیری اسرائیل است و دیگری هولوکاست و مظلوم نمایی است.
معاون راهبردی رئیس جمهور اظهار کرد: با این سلطهای که اسرائیل در حوزه روایت سازی و روایت پردازی دارد، روایتی که از ایران برسازی میکند این است که ایران در ضعیفترین و خطرناکترین شرایط خود قرار دارد و میگوید توان آفندی ایران خیلی بالا نیست. امکان دارد رگههایی از راستگویی در آن باشد اما اگر موشکهای ایران به مراکز جمعیتی اسرائیل میخورد، توان موشکی ایران را متوجه میشد.
وی ادامه داد: در مورد خطرناکی ایران میگوید ایران در شرایط فعلی ناگزیر است که به سمت ساخت سلاح هستهای برود و در این بازه زمانی باید جلوی آن را گرفت، در این شرایط باید جلوی این روایت را گرفت، برخی میگویند راهش وعده صادق سه است که به نظر من این کار منجر به تقویت روایت اسرائیل میشود. راه دیگر این است که بگوییم اشتباه کردیم ولی این کار غیرعقلانی است و از طرفی امکان پذیر و شدنی نیست.
ظریف گفت: اسرائیلیها میخواهند دعوای فلسطین را به دعوای ایران و اسرائیل تبدیل کنند در حالیکه دعوای اشغال فلسطین است و اگر اشغال نبود هر چقدر هم هزینه میکردند این اتفاقات نمیافتاد.
وی ادامه داد: من از نام گروگان استفاده نمیکنم بلکه آنها هم زندانی هستند و هر دو طرف زندانی هستند و تعابیر دیگر بار حقوقی دارد.
ظریف با اشاره به انقلاب اسلامی تصریح کرد: انقلاب اسلامی آمد و به مردم خود باوری داد. وقتی عراق به ایران حمله کرد همه منتظر بودند ایران ظرف یک تا دو هفته هفته سقوط کند. برای همین برژینسکی که مشاور امنیت ملی کارتر بود گفت یک تا دو هفته دیگر شاهد سقوط ایران خواهیم بود، لذا برای همین هفت روز بعد اولین قطعنامه علیه ایران به نام ۴۷۹ را صادر کردند چون قطعنامه بسیار ضعیفی بود و همه منتظر سقوط ایران بودند.
ظریف تاکید کرد: روح امام شاد که به برکت خودباوری که امام به ما داد و با خودباوری مردم و نیروهای مسلح توانستیم هشت سال در جنگ دفاع کنیم از این رو اسرائیل میداند اگر به ما حمله کند با موشکهایمان او را میزنیم.
وی در ادامه تصریح کرد: ایران ۱۷۰ سال درگیر سیاست بزن درو بود ولی دیگر خوشبختانه این سیاست به پایان رسیده است. از سویی ۲۲۰ سال فکر ما بر این بود که ما در تهدید هستیم و فکرمان این بود که همه برنامههامون تحت تأثیر تهدید باشد و دیگر امروز این نگرانی را نداریم.
ظریف با اشاره به ظرفیتهای تمدنی ایرانیان عنوان کرد: مغولها به ایران حمله کردند، اما ایرانیها مغولی نشدند بلکه مغولها ایرانی شدند. در دوران وزارتم از مغولستان آمده بودند به ایران و از من میخواستم که کمکشان کنم تا تاریخشان را به آنها آموزش دهیم.
وی تاکید کرد: ما در خصوص روایت ایران صحبت میکنیم و در راه باید از روایت ایران مطمئن حرف بزنیم. از سویی امروز به نقطهای رسیدهایم که در دنیا هیچکس نمیتواند به کشورمان نگاه چپ بکند. البته این معنایش آن نیست که به خود مغرور شویم اما باید این دستاورد را به رسمیت بشناسیم و باید از این وسواس تهدید خارج شویم و به همان سمتی برویم که چین در سال ۱۹۷۳ رفت؛ یعنی به سوی جلو پرش کرد و به نگاه عقب حرکت نداشت،لذا باید جایگاه تکنولوژی خود را تقویت کنیم.
معاون راهبردی رئیس جمهور در خصوص اهمیت امنیت در کشور اظهار داشت: پایههای امنیت ملی مان را باید با اقتصاد و تکنولوژی و توانمندیهای دیگر و نیز با دیپلماسی تقویت کنیم و نگاه به عقب نداشته باشیم، البتهنباید تهدیدها را فراموش کنیم اما باید وسواس تهدیدها را کنار بگذاریم و در عینحال باید نگاه فرصت محور داشته باشیم.
وی افزود: نگاه فرصت محور را اتفاقاً از خانه باید شروع میشود، لذا باید توجه کنیم که مردممان را به عنوان فرصت نگاه کنیم.
معاون راهبردی رئیس جمهور با اشاره به ایرانیان خارج از کشور، اظهار داشت: ایرانیان خارج از کشور را فرصت ببینیم. یک روزی به سعود الفیصل به من گفت، اگر ما به جای شما ایرانیان مقیم آمریکا را داشتیم، نمیدانید چگونه از آنها استفاده میکردیم، لذا باید ایرانیان آمریکا را یک فرصت بدانیم.
وی با اشاره به هوش مصنوعی ادامه داد: فضای مجازی و هوش مصنوعی همگی فرصت هستند. اکنون در حوزه هوش مصنوعی چین و آمریکا با هم در رقابت هستند و حتی اروپاییها هم از این مسیر عقب افتادند.
ظریف با بیان اینکه از تهدیدها نباید غفلت کنیم ولی دنیا را باید فرصت بدانیم، تصریح کرد: نتیجه خودباوری امروز ما زاییده انقلاب اسلامی است و آنچه که من از انقلاب اسلامی برداشت میکنم و اصلاً هم از آن پشیمان نیستم این است که انقلاب کردیم و افتخار میکنم که انقلابی هستم زیرا با انقلاب به ما خودباوری رسیدیم، زیرا انقلاب به ما این فرصت را داد که بعد از ۲۲۰ سال کسی نمیتواند به ما نگاه چپ بکند وما این را مبنای حرکت خود قرار دادیم.
معاون راهبردی رئیس جمهور گفت: این روایت بنده پادزهر روایت تهدیدسازی و امنیتسازی صهیونیستها است لذا میتوان منطقه و دنیا را به چشم فرصت دیده وکار کنیم.
شایان ذکر است، محمد جواد ظریف در حاشیه این نشست با اشاره به افتتاح سالن گفتگوی سرای اندیشه معاونت راهبردی ریاست جمهوری تاکید کرد که هنوز میکروفونهای همه صندلیهای این سالن نصب نشده و تجهیز سالن در حال تکمیل است و آن بدون اعتبارات دولتی و برای استفاده معاونت راهبردی ساخته شده است.
Friday, 25 April , 2025